ARONIA BERRIES

ARONIA BERRIES
ARONIA BERRIES
Τα μούρα Aronia (Aronia Melanocarpa) , γνωστά και ως chokeberries, λόγω της στυφής τους γεύσης, είναι τρία είδη φυλλοβόλων θάμνων της οικογένειας Rosaceae, που ενδημούν στα βραχώδη όρη της Βόρειας Αμερικής και στα δάση του Καναδά. Ήταν μέρος της βασικής διατροφής των ιθαγενών της Αμερικής, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, και χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία από τα κρυολογήματα, τον πυρετό και τους πόνους στο στομάχι. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος για το μουρο aronia, ύστερα από τα νέα ευρήματα που φέρνει στο φως η επιστημονική έρευνα. 

Η ιδιαίτερη συμβολή αυτού του καρπού στην ανθρώπινη υγεία επιβεβαιώνεται. Το aronia έχει την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. ( Η σημασία των αντιοξειδωτικών στη διατήρηση της υγείας και την καταπολέμηση των ασθενειών είναι γνωστή).
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκουρόχρωμοι καρποί προσφέρουν το υψηλότερο ποσοστό θρεπτικών συστατικών από όλα τα φρούτα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκούρο χρώμα συνδέεται με την υψηλή περιεκτικότητα του φυτού σε ανθοκυανίνες, φυσικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Από την άποψη αυτή, το μαύρο μούρο Aronia είναι όντως το πιο σκούρο και προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά ακόμα και από τα βατόμουρα και τα τα βακκίνια. Ανάλυση των ανθοκυανινών στα chokeberries εντόπισε τα ακόλουθα χημικά στοιχεία: θυανηδην-3-γαλακτοσιδάση, επικατεχίνη, καφεϊκό οξύ, κερκετίνη, δελφινιδίνη, πετουνιδινο, πελαργονιδίνη, πεονιδινο, μαλβιδινο. Όλα αυτά, εκτός από το καφεϊκό οξύ ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών φαινολικών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό στην μάχη του ενάντια στους ιούς, καθώς και σε διάφορα είδη των αλλεργιών.
Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τη διαδικασία της γήρανσης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δημιουργούνται στο σώμα μας. Η ανθοκυανίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και υποβοηθά την αποκατάσταση και την ανάπλαση των κυττάρων. Τα μούρα αυτά εχουν ακόμη πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όσο και C3G. Το C3G βρίσκεται στα σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά, και βοηθά επίσης στην ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων. Η επιστήμη της σύγχρονης διαιτολογίας αναγνωρίζει την ευεργετική επίδραση που έχουν τα μούρα aronia στον οργανισμό και εξετάζει τα οφέλη που έχει η συχνή κατανάλωση τους σε θέματα υγείας όπως η δίατήρηση του βάρους, η αποτοξίνωση του οργανισμού , η πρόληψη του διαβήτη, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών όπως η συγκέντρωση και η μνήμη, η διατήρηση της χολιστερίνης και της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα και η προστασία από τις καρδιακές παθήσεις τον καρκίνο.

ARONIA BERRIES-2
Η Αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ευρέως διαδεδομένη με το όνομα black chokeberry. Κατάγεται από τη Βορειοανατολική Αμερική και η καλλιέργεια της στην Ευρώπη ξεκίνησε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.Eίναι φυλλοβόλος αιωνόβιος θάμνος με ύψος, που φτάνει τα 3 μέτρα και με καρπό μικρό, μαύρο και στρογγυλό. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες και αναπτύσσεται σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών ενώ αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες παγετού. Οι απαιτήσεις του σε θρεπτικά στοιχεία είναι πολύ περιορισμένη και μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλούς τύπους εδαφών. Ο φυσικός χυμός της αρώνιας έχει έντονο σκούρο χρώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνες και η γεύση του φρέσκου φρούτου είναι στυφή λόγω της ταννίνης. Η αρώνια είναι ένα από τα θρεπτικότερα φυτά καθώς ο καρπός της περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, Κ και P. Χαρακτηριστικό της αρωνίας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης p (ρουτίνη και εσπεριδίνη) και η περιεκτικότητα του σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία από την ραδιενέργεια. Εμφανίζει εφαρμογές στη Φαρμακοβιομηχανία καθώς διατίθενται σκευάσματά της σε κάψουλες και σταγόνες  λόγω των πολύτιμων φαρμακευτικών της ιδιοτήτων και άλλωστε συγκαταλέγεται στην κατηγορία των superfoods.
Ακόμα στη Βιομηχανία τροφίμων με την προσθήκη ζάχαρης παράγονται γλυκά του κουταλιού, ζελέ και μαρμελάδες. Ακόμα από την αρώνια παρασκευάζονται κρασί, λικέρ και χυμός ενώ ο καρπός της καταναλώνεται αυτούσιος.

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗ :
1. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
2. Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)
3. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
4. Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.
5. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
6. Προκαλεί απελευθέρωση του ραδιόφωνου δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων
7. Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου.
8. Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
9. Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση, διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: