CAMU CAMU BERRIES

CAMU CAMU BERRIES.
CAMU CAMU BERRIES
Το camu camu είναι ένα αυτοφυές θαμνώδες δέντρο, που φύεται σε βαλτώδεις εκτάσεις του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Συλλέγεται από τους ντόπιους ιθαγενείς με το χέρι, μετά από κοπιαστική προσπάθεια. Η συλλογή των μικρών αυτών κόκκινων φρούτων που μοιάζουν με τα κεράσια, γίνονται μετά την περίοδο των βροχοπτώσεων. Οι ιθαγενείς φτάνουν στις βαλτώδεις και πλημμυρισμένες εκτάσεις για την συγκομιδή των camu camu, αφού κωπηλατήσουν πολλές ώρες μακριά από τα χωριά τους, με τα αυτοσχέδια μικρά κανό τους.
Η κατανάλωση των camu camu από εμάς τους Ευρωπαίους, βοηθάει τους αυτόχθονες αυτούς πληθυσμούς να παραμείνουν στα πάτρια εδάφη τους και συγχρόνως συνεισφέρει στην προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, από την ανεξέλεγκτη αποψίλωση του! 
Η πιο σημαντική ιδιότητα του Camu Camu φρούτου είναι η εξαιρετική περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, περιέχη 75% περοσσότερη βιταμινη C απο την acerola. Επομένως αυτό το δημοφιλές προϊόν χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία γρίπης και κρυωμάτων. Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η σάρκα του Camu Camu είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αναστέλλει το ριζικό DPPH, ξεπερνώντας τις ιδιότητες του ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) και του trolox. Χάρη στα αντιοξειδωτικά του συστατικά, το Camu Camu είναι μια εξαιρετική αντιγηραντική ουσία. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι 20% επί της ξηράς ουσίας, δηλαδή περίπου 2000mg (2gr) καθαρή βιταμίνη C στα 10gr σκόνης (1 κουτ. σούπας). Τα μικρά αυτά πορφυρά φρούτα περιέχουν επίσης σημαντικά επίπεδα β-καροτίνης, ασβέστιο, νιασίνη, κάλιο, θειαμίνη κ.α. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιοφλαβονοειδή βοηθάει στην καλύτερη απορρόφιση και αφομοίωση της βιταμίνης C. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τη βιταμίνη C, και γι'αυτό απαιτείται η καθημερινή της πρόσληψη συμπληρωματικά από της τροφές.

Η χρήση των Camu camu ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όπως :
- ενίσχυση ανοσοποιητικού
- αντιμετώπιση παρενεργειών ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας
- σχηματισμό κολλαγόνου στις αρθρώσεις
- ανάρρωση από εγχείρηση, ασθένεια, άθληση
- ιογενείς λοιμώξεις
- πρόληψη γρίπης-κρυολογημάτων
- απορρόφηση σιδήρου από τις τροφές
- αντιγήρανση
- κατάθλιψη (μαζί με maca)

Αντενδείξεις : Η βιταμίνη C, ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη, εφόσον λαμβάνεται από φυσικές πηγές (camu camu) ή από άλλες τροφές, δεν παρουσιάζει καμία τοξικότητα ή παρενέργεια. Σε πολλές μεγαδόσεις των 30gr (30.000mg) ημερησίως, έχει παρουσιαστεί διάρροια, η οποία μετριάζεται ή εξαλείφεται με αναπροσαρμογή της δόσης. Το ανθρώπινο σώμα ως τέλεια "μηχανή" πάντα γνωρίζει και αυτό πράττει σε κάθε περίσταση, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Δοσολογία : Η συνιστώμενη δοσολογία πρόληψης-συντήρησης για τα camu camu είναι 1 κουταλάκι του γλυκού (3gr) ημερησίως, μέσα σε ροφήματα (νερό, τσάι, χυμοί φρούτων ή smoothie). Η δόση αυτή εξασφαλίζει τη λήψη τουλάχιστον 600mg βιταμίνης C ημερησίως.
Η δόση για όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κυμαίνεται από 1-3 κουταλιές σούπας ημερησίως (2000-6000mg βιταμίνη C).
Χρήση : Η καλύτερη ώρα λήψης της βιταμίνης C (camu camu) είναι το πρωί (νηστικοί) ή ανάμεσα στα γεύματα (30' προ φαγητού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: