ΡΟΔΙΟΛΑ

ΡΟΔΙΟΛΑ
RODIOLA ΡΟΔΙΟΛΑ
Η Rhodiola δεν είναι απλά ένα ακόμη προσαρμογενές βότανο. Αυτό συμβαίνει γιατί η Rhodiola κατέχει πολλές και μοναδικές ιδιότητες. Τα δραστικότερα φυτοχημικά της με την υψηλότερη βιολογική δραστικότητα είναι οι phenylpropanoids από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι η salidrosid, η rosavin, η rhodiolin, η rosarin και η rosin. Αυτές οι χημικές ουσίες έδειξαν να έχουν θετικά αποτελέσματα σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Τα άτομα που έλαβαν δοκιμαστικά απόσταγμα από Rhodiola παρουσίασαν πολύ γρήγορα ενδείξεις βελτίωσης των αθλητικών προσπαθειών τους, υψηλή σωματική κατάσταση, μειωμένη κόπωση και βελτιωμένη γενική νοητική και φυσική κατάσταση συνοδευόμενη από μείωση του χρόνου ανάρρωσης.

Μέσα από εκτεταμένες δοκιμές σε κολυμβητές, σκιέρ και άλλους αθλητές, ερευνητές από όλο τον κόσμο έδειξαν με αξιοπιστία την αξία της Rhodiola ως προσαρμογενές φυτό, φυτό που ανεβάζει την αντοχή και επιταχύνει τις διαδικασίες ανάρρωσης μετά από φυσική άσκηση και δεν παρουσιάζει παρενέργειες.
Μια μελέτη επιβεβαίωσε ότι η αποτελεσματικότητα της Rhodiola στις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης μπορεί να οφείλεται στην ταχύτατη ομαλοποίηση του γαλακτικού και του ουρικού οξέος που ασκεί η Rhodiola κατά τη φάση της ανάρρωσης.
Φυσικό και ασφαλές αναβολικό. Σε ένα συγκριτικό πείραμα που διεξάχθηκε με γνωστά αναβολικά στεροειδή, η επίδραση της Rhodiola φάνηκε ότι ήταν συγκρίσιμη με αυτή των στεροειδών ουσιών χωρίς να παρουσιάζει αρνητικές επιδράσεις στα επινεφρίδια.
Αντικαταθλιπτικό βότανο. Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί μηχανισμοί που παρουσιάζονται στον οργανισμό και που μπορούν να δικαιολογήσουν την εμφάνιση της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων και το τελικό αποτέλεσμα ευρειών σωματικών και ψυχολογικών διεργασιών. Μία από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης είναι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Οι νευροδιαβιβαστές είναι μια κατηγορία χημικών που παράγει ο οργανισμός οι οποίοι λειτουργούν σαν αγγελειοφόροι ανάμεσα στους νευρώνες. Η σεροτονίνη είναι μία απλή χημική κατασκευή με περίπλοκες φαρμακολογικές ιδιότητες και θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση της συμπεριφοράς, της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου, της μνήμης και της μάθησης.
Ο ρόλος της στην νευροδιαβίβαση. Η 5-Hydroxytryptophan (η 5-ΗΤΡ συντίθεται από την τρυπτοφάνη) είναι ο πρόδρομος της σύνθεσης της σεροτονίνης. Όταν η σεροτονίνη παραχθεί μεταβάλλεται σε ανενεργή ουσία (5-hydroxy-indoleacetic acid) μέσω των monoamine oxidase (ΜΑΟ) και των catechol-o-methyltransferase (COMT). Είναι εμφανές λοιπόν, ότι τα φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης εξαρτώνται από την ισορροπία ανάμεσα στα διαθέσιμα επίπεδα 5-ΗΤΡ για τη σύνθεση της και τα ΜΑΟ και COMT ένζυμα για τη μεταβολή της.
Τί ρόλο λοιπόν παίζει η Rhodiola στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης;
Μετά από 35 χρόνια ερευνών, Ρώσσοι επιστήμονες έδειξαν ότι το απόσταγμα από Rhodiola (η rosavin και η salidroside) αυξάνει τη μεταφορά της τρυπτοφάνης και της 5-ΗΤΡ στον εγκέφαλο και ασκεί ανασταλτικά αποτελέσματα στη δραστηριότητα των ΜΑΟ και των COMT με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης κατά 30% στον εγκέφαλο. Ένας άλλος ρόλος τον οποίο μπορεί να παίξει η Rhodiola είναι να προλάβει την έναρξη κεφαλαλγιών παρέχοντας στον οργανισμό αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, γιατί όπως είναι γνωστό η απουσία σεροτονίνης στον εγκέφαλο προκαλεί αγγειοδιαστολή και διάταση γεγονός το οποίο επιφέρει κεφαλαλγίες.
Η Rhodiola μπορεί επίσης να επηρεάσει έναν ακόμη σημαντικό νευροδιαβιβαστή τη ντοπαμίνη. Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης προκαλούν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες όπως σχιζοφρένεια και ασθένεια του Parkinson. Η δυνατότητα της Rhodiola να αναστέλλει τα ΜΑΟ και τα COMT μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις. Ρωσικές μελέτες έδειξαν ότι αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο σχετίζονται με αναστολή των COMT κατά 60% λόγω των αποσταγμάτων της Rhodiola.
Αφροδισιακές ιδιότητες. Το ρίζωμα της Rhodiola rosea ήταν γνωστό ως ισχυρό διεγερτικό για αιώνες. Μεταγενέστερες έρευνες επιβεβαίωσαν τις θεραπευτικές του επιδράσεις σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Aντρες με αδύναμη και/ή πρόωρη εκσπερμάτωση, μετά τη χρήση αποστάγματος Rhodiola, ανέφεραν ουσιαστική βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία.
Αλλες ιδιότητες της Rhodiola. Έρευνες έδειξαν ότι η Rhodiola μπορεί να αναστείλλει την ανάπτυξη όγκων και τη δημιουργία μεταστάσεων. Πιθανόν να παρουσιάζει αυτές τις δράσεις λόγω της ιδιότητας που έχει να εμποδίζει τη δημιουργία αποικιών, διαδικασία πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των όγκων. Τα αποστάγματα Rhodiola είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από την υπεροξείδωση των λιπιδίων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστροφές και πιθανή δημιουργία καρκίνου.
Η δράση της σε νευρολογικές παθήσεις. Κλινικές μελέτες έγιναν και για τη βελτίωση της εικόνας ασθενών με νόσο Alzheimer και Parkinson. Η αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση της Rhodiola σε σχέση με το Hypericum (St. John’s Wort), Ginkgo biloba και Panax Ginseng ήταν πιο ισχυρή. Επιπλέον, η Rhodiola rosea ήταν 5 φορές λιγότερο τοξική σε σχέση με το Panax ginseng. Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι το εκχύλισμα της Rhodiola παρουσιάζει αναγεννητικές ιδιότητες, λόγω της δυνατότητάς του να αυξάνει την αποδοτικότητα των ενδοκυττάριων μηχανισμών αποκατάστασης του DNA.

Η RHODIOLA ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ TOY 21ου ΑΙΩΝΑ!
Για πάνω από 2000 χρόνια, οι λόγιοι έχουν μελετήσει προσεκτικά τα κείμενα των Ελληνικών επικών ποιημάτων. Ποιητές και θεραπευτές έχουν ψάξει για ενδείξεις για την ταυτότητα του μυστηριώδους Φυλαχτού του Προμηθέα Δεσμώτη στον Καύκασο, που τον έκανε να αντέχει στη συνεχή απώλεια του ματωμένου Ιχώρ! Κανένας δεν είχε ποτέ υποψιαστεί ότι η πηγή του φυλαχτού δεν ήταν άλλη από το αρχαίο βότανο Rhodiola Rosea!!!
Οι πρώτες καταγραμμένες ιατρικές αιτήσεις του riza rodia (που μετονομάζεται Rhodiola Rosea) υποβλήθηκαν από τον ελληνικό παθολόγο, Dioscorides, σε 77 C.E. "σε de Materia Medica".


Το Rhodiola Rosea έχει περιληφθεί στην επίσημη ρωσική ιατρική από το 1969. Παρά τη μακροχρόνια ιστορία του, ο δυτικός κόσμος μόνο πρόσφατα έχει γίνει ενήμερος για τα οφέλη υγείας Rhodiola Rosea. Έχει έρθει στην προσοχή πολλών φυσικών επαγγελματιών υγείας λόγω των μελετών που εξέτασαν τις επιρροές της στην καταπολέμηση της ανησυχίας και της πίεσης. 

4 σχόλια:

Makis Giannena είπε...

Δοκιμασα τη ροδιολα και μου εφερε πολυ αγχος ταχυπαλμιες και μια παραξενη αισθηση. Μολις την εκοψα απανηλθαν ολα στο φυσιολογικο. Ειμαι σιγουρος πως αυτη εφταιγε για ολα

teta panaco είπε...

Ξεκινησα να παιρνω ροδιολα τον Οκτωβριο του 2014 επειτα απο στρες και διαβασματα για τη σχολη. Ειχα επισης ηπια καταθλιψη , λογω της σχολης δεν μπορουσα να δουλεψω και απο τη μια η σχολη απο την αλλη τα οικονομικα δεν θελει και πολυ. Μια φιλη μου την προτεινε και τη δοκιμασα. Η διαφορα δεν ηταν θεαματικη αμεσα αλλα επειτα απο 15 ημερες μπορουσα να λειτουργησω, να διαβασω και να αντιμετωπισω το αγχος μου καλυτερα. Δεν την σταματησα εως τον Ιουνιο και ολο αυτο το διαστημα δεν ειχα καμια παρενεργεια παρα μονο θετικα. Μπορουσα να κοιμηθω, να διαχειριστω το αγχος του διαβασματος και το αγχος των εξετασεων καθως και τα προβληματα και αντιξοοτητες της καθημερινοτητας. Εκτος απο εμενα το συστησα και σε αλλους απο τη σχολη και ειχανε και αυτοι πολυ καλα αποτελεσματα.

Ανώνυμος είπε...

Η ροδιολα ειναι πράγματι αποτελεσματική εναντίον του έντονου άγχους.Το αγχολυτικο της αποτέλεσμα σε μένα εμφανίστηκε μετα απί περίπου 15 μέρες συνεχούς χρήσης!!! Ειναι πολύ αποτελεσματική ενάντια στο έντονο στρες!!!

Astir είπε...

οι ομοιες παρενεργειες σημαινει οτι λειτουργει..